Batman Merkez'de bulunan bu müze ücretsiz olarak ziyaretçilerine açık.
Müze içerisinde Hasankeyf kazılarında çıkarılmış antik eserler sergileniyor. Bahçe kısmında ise açık havada eski dönem yaşamlarına ait mizansen çalışmalar mevcut. Müze küçük olsa da görülesi.
Bölge tarih deryası olduğu için zamanla daha da genişleyecektir düşüncesindeyim.
Görevliler de son derece yardımsever.
Malabadi bridge
October 2024
5
Silvan'a giderken Batman Çayı üzerinde bir ayağı Batman'da, diğer ayağı Diyarbakır'da bulunan muhteşem bir tarihi zenginlik. Hala sağlam ve yeni gibi görünüyor. Diliyorum zarar verilmez de titizlikle korunur.
Kısaca 1147 yılında Artuklu Beyliği döneminde yapılmış. Selçuklu mirası olup UNESCO'nun geçici miras listesinde yer almaktadır.
Bir plak tutkunu olarak ilk Selçuk Alagöz'den dinleyerek öğrendim bu köprüyü. Şarkı zaten köprünün hikayesini anlatıyordu.
"Malabadi Köprüsü, Malabadi Köprüsü. Orada başladı bitti şu garibin öyküsü. Karşıki aşiretten bir kıza gönül verdi. Aşkı uğruna her gün o köprüye giderdi..."
En az şarkısı kadar güzel ve görülmesi mutluluk verici.
Taş Han
October 2024
5
Tokat Şehri'nin sembol tarihi yapılarından birisi. Şehrin merkezinde bulunan bu tarihi yapı içinde iki katlı dükkanlar bulunmakta orta kısmında havuz çevresinde kafeler iç kısımlarda ise hediyelik eşya dükkanları yer alıyor.
Yapıya ait tanım şu şekilde;
Türkiye’nin en güzel beş hanından biri olan Taşhan, Anadolu’daki en büyük şehir hanlarındandır. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerindedir. 1626-1632 yılları arasında inşa edilmiş bir Osmanlı eseridir.
Dikdörtgen planlı, açık avlulu, iki katlı bir yapıdır. İçeride dış dükkanların bulunduğu kuzey ve doğu yönünde revaksız işyerleri, güney ve batı yönünde ise önünde revak bulunan dükkanlar yer almaktadır. Giriş koridorunun sonunda sağdan ve soldan ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci katta bütün odalar revaka açılmaktadır. Girişin üstünde kubbeli bir mekan vardır ve bu mekan konsollar üzerinde dışa taşmaktadır. Odalarda dışa açılan birer pencere, bir ocak ve niş bulunmaktadır. İçte 76 dışta toplam 103 mekan vardır. Anadolu’daki en büyük şehir hanlarındandır.
Tokat Gazi Osman Paşa Caddesi’nde bulunan bu han halk arasında Voyvoda Hanı ismi ile tanınmıştır. Kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemekle beraber Vakıf kayıtlarında 1631 yılında yapıldığı belirtilmiştir. XIX. yüzyılda Evkaf Nezareti tarafından satılmış, sonra yeniden Evkaf Nezaretinin mülkiyetine geçmiş, daha sonra da Adliye Vekâletine satılmıştır. Han bir süre de et ve sebze hali olarak kullanılmıştır. XX. yüzyılın sonlarında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiş, Vakıf Öğrenci Yurdu olarak kullanılmaktadır.
Han, kesme taş ve tuğladan, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen ve iki katlı olarak yapılmıştır. Hanın ortasında büyük bir avlu bulunmaktadır. Ayrıca girişte bir mescit ile 32 odaya yer verilmiştir. Hanın ikinci katında avluya bakan revakların arkasında odalar sıralanmıştır. Hanın toplam oda sayısı 112’dir. Doğu yönündeki birinci katta revak bulunmamaktadır.
Depremlerden ötürü zarar gören han, zaman zaman onarılmış avlu revaklarının, kemerlerin araları duvar örülerek kapatılmış ve bu nedenle de orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmıştır. 1939 yılındaki depremde doğu yönündeki revak ve avludaki sundurmaların bir bölümü de yıkılmıştır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı onarım sırasında buradaki sundurmalar kaldırılmış, üst kat revakları camlı ve kapalı mekânlar haline dönüştürülmüştür. Hanın cephe görünümünde alt katta yuvarlak kemerli bölümler ve yuvarlak kemerli giriş kapısı, ikinci katta da dikdörtgen pencereler bulunmaktadır.
Tokat Museum
October 2024
4
Girişler ücretsiz. Tarihi bir yapı içinde küçük sayılır bir müze. Tokat civarı tarih açısından oldukça zengin. Beni en çok şaşırtan "Geldim, Gördüm, Yendim" sözünün burada söylenmiş olması oldu. Müzenin bulunduğu alanda daha bol bol müzeler ve tarihi yapılar yer alıyor. Mutlaka gezilmeli.
Safak Kahvalti ve Yemek Salonu
October 2024
4
Dağ Kapı merkezinde, meydanın hemen karşısında iki katlı lokanta. Yemek konusunda seçenek bol. Fırını var. Lahmacun ve pide çeşitleri mevcut. Izgarası var. Kebap çeşitleri mevcut. Sulu yemek çeşidi bol. Ayrıca kahvaltı seçeneği de var. Ben şimdiye kadar sebzeli kebap, adana kebabı, lahmacun, işkembe çorbası, izmir köfte, ciğer ve yürek yemeği ve tavuk şiş deneme fırsatı buldum. Genel olarak çoğunu beğendim. En zayıf işkembe çorbası kaldı. Yemek porsiyonları biraz az gibi geldi yalnız bana.
Yerin sahipleri ve çalışanlar da güleryüz ve nezaket açısından çok iyi insanlar.
Tarihi Su Kemerleri
October 2024
5
Roma Döneminden kalma tarihi su kemerleri. Hayranlık verici. Küp şeklinde taşlar ile yığma şeklinde yapılmış ve hâlâ sapasağlam ayakta. İki adet yatak olduğu için iki tane yan yana yapılmış. Araç ile yanına kadar çıkılabiliyor.
M.Ö. 70'li yıllarda Roma İmparatorluğu'nun Kdz. Ereğli'yi kuşatıp teslim almasının ardından M.Ö. 60'lı yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.
Varagel Tüneli
October 2024
5
Zonguldak'ta en görülesi yerlerden birisi. Eski maden işletmeleri döneminden kalma tünel ile deniz kenarından ya da Fener'den çarşıya inilen içinde yürürken farklı duygular barındıran muazzam yapı. Fakat deniz kenarında herhangi bir koruma yok. Çocuklar ile buraya gelmek tehlikeli. Fener'den indikten sonra sağınızda ikinci bir tünel ile denize sıfır noktasına iniliyor. Duyduğum kadarıyla Kelebeğin Rüyası adlı filmde burada çekilen sahneler mevcutmuş.
Deve Peri Bacası
October 2024
4
Hayal Vadisi adı verilen yerde bulunan peribacalarının farklı şeylere benzetildiği güzel bir jeolojik alan. Deve şeklinde olanlar en çok ilgi gösterilen yeri. Bol bol fotoğraf çektirmelik. Eklediğim fotoğraflarda daha arkada da Meryem Ana'ya benzeyen bir yapı var. Gezmek ücretsiz.
Erzurum Gökkuşağı Tepeleri
October 2024
5
Bir kısmı demiroksit sebebiyle kırmızılaşmış, bir kısmı alterasyon sebebiyle yeşilleşmiş, bir kısmı ise gri renkli olarak kalmış kiltaşı, kumtaşı ve silttaşından oluşmuş güzel görüntülü bir jeolojik alan. İçerisine yer yer magmatik kayaçlar sokulmuş.
Doğal görünüm olarak harika. Oltu ilçesine gelirken görülebilir. Yakınına kadar patika yol gidiyor.
Şehir Müzesi
October 2024
5
Sivas valiliği tarafından organize edilmiş ve birçok hayırsever tarafından katkı verilmiş güzel bir müze. Müzede Sivas'ın tarihi, madenleri, önemli kişilikleri, esnaflık kültürü, sosyal hayatı, yerel giyim şekli, doğal güzellikleri adına ne ararsanız var. Ben yaklaşık 2 saati doya doya geçirdim. Özellikle oyuncak bölûmündeki oyuncaklara hayran kaldım. Ayrıca tarihi yapı maketleri harika. Girişler ücretli.